Ieder jaar in de nachten van 12, 13 en 14 augustus is het zover. Klap een comfortabele (lig)stoel uit in de tuin, ga liggen en richt je blik op het oneindige. De kans is groot dat je binnen tien minuten vallende sterren kunt zien: heldere snel bewegende vuurvallen die vaak binnen een seconde weer doven. Je ziet de zogenoemde meteorenzwerm Perseïden.
Kijk het liefst naar het noordoosten, de richting van waaruit de Perseïden komen. Sommige vallende sterren zijn relatief klein en nog net te zien, andere zijn helder en lijken in de lucht uit elkaar te vallen in meerdere kleinere stukken. Dat verraadt dat het hier niet om echte sterren gaat. Gelukkig maar, een échte vallende ster zou een spectaculair gezicht zijn, maar de aarde en zijn bewoners zouden het niet overleven…
![](https://huiskamerplanetarium.nl/wp-content/uploads/2022/08/9503210487_996a327503_k-1024x854.jpg)
Vallende sterren ontstaan als stenen of gruis die normaal gesproken door de ruimte zweven met tientallen kilometers per seconde de aardatmosfeer binnendringen en volledig verbranden. In feite kunnen vallende sterren op ieder moment plaatsvinden, maar ga vooral kijken tijdens meteorenregens zoals de Perseïden die iedere augustus plaatsvindt. De aarde beweegt dan door een ‘spoor’ van ruimtegruis van de komeet Swift-Tuttle.
Last van de volle maan
Je kunt van te voren niet precies voorspellen waar en wanneer er een vallende ster valt. Maar de sterrenregen van de Perseïden heeft wel een ‘maximum’ waarop de kans het grootst is om iets te zien. Dat maximum ligt in de vroege ochtend van 13 augustus. Maar kijk gerust óók in de avonden of nachten van 11 tot 14 augustus, de kans om wat te zien is kleiner maar ook dan vallen er sterren. Zelfs daarvoor of daarna kun je Perseïden zien.
![](https://huiskamerplanetarium.nl/wp-content/uploads/2022/08/Perseids_again_-_Flickr_-_snowpeak-1024x683.jpg)
Normaal gesproken kan de Perseïdenzwerm tijdens het maximum goed zijn voor wel 80 meteoren per uur. In 2022 valt de sterrenregen echter samen met de volle maan. Dat is jammer, want door het maanlicht zijn de vallende sterren minder goed te zien. Alleen de meest heldere exemplaren zijn zichtbaar. Maar ga zeker even buiten zitten of liggen, daar is het sowieso een heerlijk seizoen voor.
Wil je regelmatig sterrenkijktips en aanbiedingen voor het Huiskamerplanetarium ontvangen?
Afbeelding bovenaan: Een vallende ster van de Perseïden. Wikimedia commons, Siarakduz via publiek domein
0 reacties