Het Huiskamerplanetarium organiseert sterrenkijken als groepsactiviteit. Wil je weten hoe je planeten vindt en waar de belangrijkste sterrenbeelden staan? Ik laat het je zien!

Jouw ogen zijn geweldige instrumenten, je kunt er licht mee zien dat honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren geleden werd uitgezonden door sterren in het heelal! Maar sterrenkijken wordt pas écht spectaculair met een telescoop.

Voor deze sterrenkijkavond neem ik een grote telescoop mee die ik zelf bouwde. Dit wordt het verlengstuk van je ogen. Nu zie je de kraters op de maan of de ringen van Saturnus! Hierbij zijn we wel afhankelijk van de stand van de hemellichamen, want ze zijn niet iedere avond te zien. Misschien heb je geluk en komt het ruimtestation ISS net overvliegen. Ik laat je vooraf weten wat er die avond te zien is.

Sterren en sterrenbeelden zijn zéker zichtbaar. Ik wijs de bekendste constellaties aan en help je aan een trucje om de noordpoolster te vinden. We gaan ook op zoek naar jouw eigen sterrenbeeld, als deze boven de horizon staat. Midden in de stad is de sterrenhemel meestal wat minder indrukwekkend door de lichtvervuiling. Het liefst sta ik daarom op een zo donker mogelijke plek.

siimple

Praktische zaken

Dit is er nodig voor de sterrenkijkavond:

  • relatief helder weer (een beetje bewolking hoeft geen probleem te zijn)
  • redelijk vrij zich op de nachthemel (liefst geen bebouwing of bomen dichtbij)
  • zo min mogelijk lichtvervuiling van bijvoorbeeld straatlantaarns en gebouwen

Bij de huiskamershow is een uur sterrenkijken met de telescoop te boeken, dat kost € 50,- bovenop de prijs van de planetariumshow. Als het zwaar bewolkt is dan vervalt het sterrenkijken. Vanwege de afhankelijkheid van het weer is het helaas niet mogelijk om het sterrenkijken als losse activiteit te boeken.

Het sterrenkijken en het planetarium lenen zich ook voor een doorlopend (buiten)programma bij evenementen. Het tarief hiervoor wordt in overleg vastgesteld.

Heb je vragen of wil je me boeken?