De huiskamershow van het Huiskamerplanetarium is een planetarium op je eigen plafond. Je huiskamer wordt een ruimteschip, dus zet je schrap voor een reis van kosmische proporties!

Planetarium op je plafond

Tijdens de show neem ik je mee naar een heldere zomeravond. Krekels tjirpen terwijl je onder een schitterende sterrenhemel ligt. In de zee van duizenden sterren gaan we eerst op zoek naar de belangrijkste sterrenbeelden zoals Grote Beer en Orion en zien we opvallende sterren zoals de Noordpoolster en Betelgeuze. Ik leer je over de planeten: hoe vind je ze en wat maakt ze bijzonder? Verder kijken we naar kleurrijke nevels en het bekraterde maanoppervlak. Als uitsmijter verlaten we de aarde en maken een razendsnelle en spectaculaire reis door de Melkweg.

Vanaf de zijkant begeleid ik de show door het programma te besturen en live commentaar te geven. Tijdens de kosmische reis is er natuurlijk ruimte voor vragen of verzoekjes. Het programma duurt ongeveer 45 minuten, en is aan te passen qua duur en niveau.

Het Huiskamerplanetarium tijdens een kinderfeestje.

Sterrenkijken

Na de huiskamershow is het tijd om je kennis in de praktijk te brengen, we gaan naar buiten om sterren te kijken! Ik wijs de sterrenbeelden aan en door een telescoop zie je de maan en planeten met eigen ogen van dichtbij. Uiteraard moet het hiervoor helder weer zijn, bij zware bewolking laat ik dit onderdeel vervallen. Belangrijk is ook een plek met vrij zicht op de hemel. Vooraf bespreken we wat de beste plek bij jou in de buurt is. Kijk op deze pagina voor meer informatie over het onderdeel sterrenkijken.

Een vlucht door het universum van het Huiskamerplanetarium: waar staan de aarde en de zon in de Melkweg?

Tarief en praktische zaken

De huiskamershow kost € 249,- inclusief btw. De prijs is inclusief voorrijkosten tot 100 kilometer enkele reis vanaf Arnhem, daarboven reken ik € 0,20 per extra gereden kilometer. Als het helder weer is dan is er aansluitend een uur sterrenkijken te boeken. Dat kost € 50,-. Bij volledige bewolking is dit onderdeel helaas niet mogelijk.

De show op het plafond is geschikt voor ongeveer tien personen. Dat is onder voorbehoud van voldoende ruimte op meubels en/of de vloer. Het liefst volg je de show liggend op een matras of bank. Voor een veel grotere groep is de projectie en de gemiddelde woonkamer helaas te klein.

Houd rekening met de volgende praktische zaken. Dit is er nodig voor de planetariumshow:

  • een vlak plafond van maximaal enkele meters hoog met een witte of lichte kleur (reliëf, balken en lampen kunnen de projectie hinderen)
  • een projectieoppervlakte van ongeveer twee bij vier meter
  • vrije ruimte op de vloer (afhankelijk van het aantal aanwezige personen)
  • een of meerdere matrassen of meubels om op te liggen
  • een verduisterde ruimte (als de show overdag plaatsvindt)
  • elektriciteit

Kijk voor meer informatie ook even op de pagina met praktische zaken. Heb je vragen of wil je meteen boeken?

Wat anderen ervan vonden

Een absolute aanrader!
Ruud Schuurs, ‘s-Hertogenbosch (24 juli 2022)

“Daar lig je dan op de vloer van je eigen huiskamer, op een matje, op een kussen of gewoon op de bank. Samen met je buren of vrienden staar je naar het plafond, waar het hele universum aan je voorbij trekt. Nee, geen drugs… Het was het huiskamerplanetarium van Roel van der Heijden dat met fantastische simulaties het zonnestelsel, de melkweg en uiteindelijk een flink deel van het heelal in je huiskamer brengt.

Terwijl de projectie op het witte plafond aan je oog voorbij trekt, geeft Roel een heel scala aan interessante feiten en achtergronden bij wat je ziet. Over sterrenbeelden, planeten en de verschillende soorten sterren, maar ook over de zinsbegoochelende afstanden in het universum. in een uurtje of twee wordt je kennis over de kosmologie en astronomie behoorlijk bijgespijkerd, zonder dat je het idee hebt weer in de schoolbanken te zitten. Roel heeft ook nog een eigen telescoop, waarmee je na afloop de maan, planeten en sterren nog eens in het echt kunt bekijken. Helaas was het bij ons te bewolkt daarvoor, maar de projecties zijn zo levensecht dat dat geen gemis was. 

Al met al een prachtige en (op verantwoorde manier) geestverruimende ervaring, die ook nog eens stof tot napraten geeft met de buren en vrienden die erbij konden zijn. Een absolute aanrader!”