Het Huiskamerplanetarium ontstond door slecht weer. De vraag waar ik antwoord op moest vinden was: kun je sterrenkijken bij bewolking? Om de haverklap moest ik namelijk sterrenkijkavonden afzeggen.

De sterrenkijkavonden die wél doorgingen waren geweldig. De eerste was een ‘sterrenkijkfeestje’ in de zomer van 2018 voor vrienden en familie, toen was mijn zelfgebouwde telescoop net af. Daarna volgden sessies voor het publiek aan de Hofvijver in Den Haag.

De reacties waren overweldigend positief. ‘Papa, ik zie een planeet!’, schreeuwde een meisje terwijl ze door de telescoop keek. ‘Bedankt dat je dit doet’, zei een ander. Hoe kon ik dit óók doen bij bewolking? Er zijn namelijk nogal wat bewolkte avonden en nachten… Dit was het startpunt van het Huiskamerplanetarium.

Sterrenkijken aan de Hofvijver
Sterrenkijken aan de Hofvijver.

Een planetarium op je plafond

Ik ontdekte het computerprogramma Space Engine waarmee je als een soort superastronaut door het universum vliegt. Iedere uithoek van onze kosmos is te bezoeken, van onze aarde tot de manen van Saturnus, van een ijzige komeet in ons zonnestelsel tot kleurrijke nevels in andere sterrenstelsels.

Het Huiskamerplanetarium als kinderfeestje.

Maar hoe breng je deze wereld het best naar de mensen thuis? Ik kocht een beamer waarmee ik het groot op het plafond projecteer. De huiskamer wordt een ruimtesimulator. Een vlak en wit plafond is hiervoor voldoende.

Dit betekent niet dat ik nooit meer onder de echter sterren sta. Díe zijn wat mij betreft toch echt het meest indrukwekkend, zeker als je ze ziet door een telescoop. Sterrenkijken bij bewolking is leuk maar zodra we het zónder bewolking kunnen doen neem ik mijn telescoop mee.

Benieuwd geworden? Heb je interesse in een sterrenkijkavond van het Huiskamerplanetarium? Samen kijken we naar je wensen en wat het Huiskamerplanetarium voor je kan doen.

Nieuwsbrief

Wil je sterrenkijktips en op de hoogte gehouden worden van openbare en gratis sterrenkijkavonden? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!