De aarde en zon staan in de Melkweg, een spiraalvormig sterrenstelsel waarvan heel veel zijn. Het stelsel is een platte schijf met een aantal ‘armen’ die om elkaar heen draaien. Stel je de Melkweg nu voor als een stad. De zon en aarde zijn een van de ‘inwoners’. Er is een druk centrum waar veel sterren wonen, én… er zijn rustige buitenwijken. Waar staan de aarde en de zon in de Melkweg? Als je een stadsmens bent dan moet ik je teleurstellen. We wonen namelijk aan de rand van het sterrenstelsel, in een ietwat slaperige nieuwbouwwijk.

Je hebt vast eens onder een glinsterde sterrenhemel gestaan waarbij je bevangen werd door de gedachte: wow, wat is het heelal onmetelijk groot! Toch zijn de sterren die je ’s nachts ziet zijn maar een heel klein deel van de sterren in de Melkweg. Kosmisch gezien zijn dit directe buren van ons in een sterrenstelsel met honderden miljarden sterren (honderd miljard is 100.000.000.000!).

Maak een ritje door onze stad en zie waar de zon staat.

Nog niemand heeft de vorm van de Melkweg ooit met eigen ogen gezien: we zitten namelijk midden in het sterrenstelsel! Voor een overzichtsfoto zou je wat afstand moeten nemen: dat is alsof je met een drone een foto wil maken van de wijk waar je woont. Nu kunnen we ruimtesondes op pad sturen, maar zelfs met de lichtsnelheid zou het duizenden jaren duren voordat je een beetje ‘overzicht’ hebt. Voorlopig moeten we het doen met animaties zoals deze.

Op de hoogte blijven?

Categorieën: Blog

1 reactie

Jan willem van Gent · december 15, 2021 op 6:49 am

There are about 10 billion galaxies in the observable universe! The number of stars in a galaxy varies, but assuming an average of 100 billion stars per galaxy means that there are about 1,000,000,000,000,000,000,000 (that’s 1 billion trillion) stars in the observable universe!. http://scienceline.ucsb.edu/getkey.php?key=3775 This amount is about equal to the number of grains of sand on ALL of the beaches on planet Earth!!! That is a lot!!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *