Steek je arm uit en kijk naar je vingernagels. Kun je je voorstellen dat de volle maan achter de nagel van je pink past? De maan die soms als een indrukwekkende grote bol aan de hemel staat. Waarom lijkt de maan soms groter dan anders? Er is een illusie aan het werk.
Ongewoon groot lijkt de maan als ze dichtbij de horizon staat, net na opkomst of voor ondergang. Aan de horizon staan vaak bomen of gebouwen waarmee je de grootte van de maan onbewust vergelijkt. Het creëert de illusie van een grotere maan. Als fotograaf kun je daar gebruik van maken.
Komt de maan in de loop van de nacht hoger te staan dan zal zij kleiner lijken. De bomen of gebouwen staan niet meer in de buurt, je bent je referentiepunten kwijt. Het is een sterke illusie, terwijl de werkelijke grootte van de maan nauwelijks is veranderd.
Supermaan: extra groot
Maar de diameter van de maan zoals we die zien varieert wel degelijk. Dat komt omdat de afstand tot de maan (vanwege een niet perfect ronde baan om de aarde) schommelt tussen minimaal 356.500 en maximaal 406.700 kilometer. Dat is een verschil in schijnbare grootte van zo’n veertien procent.
Als de maan vol is én relatief dichtbij staat wordt dat een supermaan genoemd. Een wat bedrieglijke term. Het suggereert een soort gigantische verschijning van de maan, terwijl het verschil tussen een normale en supermaan met het blote oog nauwelijks waar te nemen is.
Oók de supermaan is klein genoeg om gewoon achter de nagel van je pink te passen.
Wil je op de hoogte blijven?
Afbeelding bovenaan: de maan aan de horizon met de Very Large Telescope in Chili. eso.org, G.Gillet/ESO via CC BY 4.0
0 reacties