Ik krijg wel eens een berichtje met ongeveer de volgende strekking. ‘Roel, er staat nu een héél heldere ster aan de hemel! Wat is dat!?’ Die heldere stip zou best wel eens een planeet kunnen zijn, en om dat te checken adviseer ik om een sterrenkijkapp of -programma te gebruiken. Er zijn er veel, met bergen functies zoals het vinden van sterren, planeten en sterrenbeelden of om te zien wanneer de maan opkomt. Ik zet de beste apps voor sterrenkijken op een rij.

Google Sky Maps (Android), Star Chart (iOS)

Sky_Map_logo

Simpel en effectief. Als je vlug met je telefoon wilt checken wat die ene ster of planeet is, gebruik dan Google Sky Maps of Star Chart.

Start de app en richt je telefoon op de plek aan de hemel die jij wilt verkennen. Op je scherm verschijnen de sterrenbeelden, planeten, maan, en zwakkere objecten zoals nevels. Je kunt zelfs door de aarde heen kijken en het werkt overdag, geen enkel probleem.

Als je een planeet of ster zoekt dan kan deze app ze voor je aanwijzen. Verder kan het programma tijdreizen. Bekijk hoe de nachthemel er vorige week uitzag, over een maand, of in het jaar -1 (als je bijvoorbeeld op zoek bent naar de originele kerstster).

Je vindt de app voor Android op Google Play. Voor de iPhone zijn er alternatieven zoals Star Chart en SkyView (Lite), waarbij ik Star Chart iets prettiger vind. Mijn tip: zorg ervoor dat een van deze apps op je startscherm te vinden is!

Stellarium (Windows, Mac & Linux)

Stellarium combineert een mooie interface met een berg aan functies. Het is beschikbaar voor de computer.

Beweeg de hemel met je muis en zoom in op planeten of de verste nevels. Het programma laat de hemel natuurgetrouw zien en geeft daarnaast gedetailleerde informatie over de zichtbare objecten.

Wat dieper weggestopt vind je nog veel meer functies, stippel het pad van planeten aan de hemel uit of bestuur een telescoop met Stellarium. Het kan allemaal.

Het programma is gratis (en in het Nederlands) beschikbaar voor Windows, MacOS en Linux. Als je genoegen neemt met iets minder functies en een Engelse interface is er ook een handige webversie voor je browser. Verder is er een (betaalde) app voor de telefoon.

hemel.waarnemen.com (web)

Logo hemel.waarnemen.com

De interface oogt verouderd maar hemel.waarnemen.com is een complete én up-to-date website met gedetailleerde data over de nachthemel.

Erg handig vind ik:

Gebruik je zelf andere programma’s of heb je tips? Laat ze hieronder achter in de commentaren!

Wil je iedere maand sterrenkijktips in je mailbox en op de hoogte blijven van gratis en openbare sterrenkijkavonden? Schrijf je in voor de nieuwsbrief sterrenkijken!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *