Wat doen tientallen mensen begin november ’s avonds op een verder verlaten en koud plein? Ze verkennen het universum! Ze zien planeten, de kraters op de maan en de sterren. Op 4 november 2022 organiseerde het Huiskamerplanetarium een openbare sterrenkijkavond in Nijmegen. Lees hier een korte terugblik in vijf vragen.

Was het druk? Ik denk dat er zeker vijftig mensen zijn geweest. Niet allemaal tegelijk, maar het publiek bleef de hele avond komen. Van tevoren had ik geen idee van de opkomst. De aankondigingen via de lokale krant De Brug, via mijn nieuwsbrief en sociale media hebben blijkbaar veel enthousiastelingen bereikt.

Wie kwamen er op af? Toen ik om zeven uur kwam aanrijden stond er al een groepje mensen te wachten: vooral ouders met kinderen. Dat was ook het beeld van de avond: qua leeftijd was het publiek divers. Van studenten die heel nodig Jupiter moesten zien tot ouderen die meer wilden weten van planetenstelsels bij andere sterren.

Prachtige samenstand

Hoe was het weer? Aan het begin van de avond was het bewolkt. We zagen flarden van de maan die steeds vlug achter de wolken verdween. Een aantal mensen hebben nauwelijks iets gezien. Zonde, de kinderen moesten op tijd naar bed… Andere bezoekers gingen in de stad wat drinken en kwamen later terug toen het helder was. Vanaf acht à negen uur hadden we vrij zicht, zoals voorspeld.

Wat kon je zien? De (halfvolle) maan had een prachtige samenstand met Jupiter, de planeet stond er als een felle stip boven. Saturnus (inclusief ringen) was het grootste gedeelte van de avond te zien, hij zakte langzaam weg achter de gebouwen. Tegelijkertijd kwam Mars op. Verder zagen we de sterrenhoop Plejaden en ‘vlogen’ hoog boven ons de sterren van het sterrenbeeld Zwaan.

Hoe was de temperatuur? Het was fris. Met mijn zomerjas was ik matig gekleed. Verschillende mensen vroegen me of ik het niet enorm koud had, en ik kreeg zelfs warme thee van een omstander, waarvoor veel dank. Verder warmde ik me vooral aan het enthousiasme van de mensen!

De openbare sterrenkijkavond op Kelfkensbos in Nijmegen op 4 november 2022.

Nieuwe kansen

Doe je dit vaker? Zeker! De avond was een succes en dat vraagt om een herkansing. Zo eens in de maand staat de maan ideaal om haar in de avond te bekijken. Die weekenden grijp ik de komende maanden aan om een nieuwe avond te organiseren. Het eerst ga ik naar Arnhem waar ik zelf woon. Daarna beloof ik weer terug te keren op Kelfkensbos.

Wil je op de hoogte blijven van toekomstig openbare sterrenkijkavonden? Schijf je dan in voor de nieuwsbrief.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *