Vorige week stond ik twee uur in de vrieskou om Jupiter en de maan te spotten vanuit de achtertuin. Ze vormden een spectaculair duo aan de hemel. Ik legde ze vast.

Jupiter was op 18 januari 2024 als een felle stip in de buurt van de maan te zien (eerste foto). Goed, ze stonden niet écht dicht bij elkaar. De maan stond op een afstand van zo’n 374 duizend kilometer. Jupiter was 711 miljoen kilometer van de aarde verwijderd, dat is een kleine tweeduizend keer verder weg! Ik fotografeerde het duo met een mobiele telefoon door de zoeker van mijn telescoop.

Terwijl een dun laagje sneeuw onder mijn voeten knisperde en mijn vingers en tenen langzaam gevoelloos werden focuste ik op de halve maan. Het is de perfecte maanfase om kraters te zien, de bergen en kraterranden werpen dan mooie schaduwen op het maanoppervlak.

Tot slot Jupiter. De met afstand de grootste planeet van het zonnestelsel is met het blote oog als een felle stip aan de hemel zichtbaar. Met de telescoop lukte het me twee prominente wolkenbanden vast te leggen, net voordat hij achter de huizen verdween. Tevreden ging ik naar mijn warme bed.

Sterrenkijkavond

Wil je de Jupiter en de maan zelf door een telescoop zien? Kom naar een van mijn openbare sterrenkijkavonden! Ik organiseer ze doorgaans in het iets warmere voor- en najaar. Via de nieuwsbrief blijf je vanzelf op de hoogte.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *