Soms is het een indrukwekkende oranje bal boven de horizon, soms een amper waarneembaar sikkeltje. De maan verveelt nooit. Wat zijn de mooiste maanstanden of maanfasen, wanneer kun je ze zien en waar moet je op letten?

Ga meteen naar:

In zo’n 29,5 dagen doorloopt de maan een volledige cyclus, van nieuwe maan tot volle maan en weer terug naar de nieuwe maan. De maan draait om de aarde en de maanstanden onstaan doordat de zon hierbij steeds een ander deel van het maanoppervlak verlicht.

De maancyclus begint met de nieuwe maan en iedere maanstand die daarop volgt heeft zijn eigen ‘kwaliteit’. Ik vertel je waar je op moet letten.

Nieuwe maan: onzichtbaar

Wanneer is de nieuwe maan te zien?
Niet! Vaak wordt het eerst zichtbare ‘sikkeltje’ als nieuwe maan beschouwd, deze is het best net na zonsondergang te zien. Eigenlijk is de nieuwe maan onzichtbaar. Het stuk van de maan dat naar de aarde is gericht is niet verlicht.

Kwaliteit?
Dit is de perfect nacht om sterren te kijken, er is namelijk geen storende invloed van de heldere maan.

Wassende maan: zoek de gloed van de aarde

Wanneer is de wassende maan te zien?
In de (vroege) avond.

Kwaliteit?
Niet alleen is dat subtiele sikkeltje indrukwekkend, maar je kunt ook proberen om de zogenoemde ‘aardgloed‘ op de donkere kant van de maan te zien. Dit is mijn favoriete maanstand.

Halve maan: de beste stand voor kraters

Wanneer is de halve maan te zien?
In de avond. Tijdens veel van mijn openbare sterrenkijkavonden zie je een halve maan.

Kwaliteit?
De halve maan is de beste maanstand om kraters te bekijken, vooral in het gebied waar donker overgaat in licht. Dit schaduwgebied verplaatst zich, dus iedere nacht zie je wat anders. Tip: gebruik een verrekijker!

Volle maan: zie jij het konijn?

Wanneer is de volle maan te zien?
De volle maan komt altijd op als de zon ondergaat en gaat weer onder als de zon opkomt.

Kwaliteit?
Dit is de beste stand om de figuren in de maan te zien. Een konijn, een gezicht, wat zie jij? Bij zonsondergang kun je ook kijken naar de indrukwekkende maanillusie. De maan lijkt dan veel groter dan anders (maar is het niet). Of zoek naar de prominente krater Tycho.

Afnemende maan: de ‘spiegel’

Wanneer is de afnemende maan te zien?
In de nacht en in de ochtend (als het al licht is)

Kwaliteit?
Er zijn enkele kraters zichtbaar. Omdat (vanuit Nederland) de linkerkant van de maan verlicht is, lijkt de afnemende maan qua vorm gespiegeld ten opzichte van de wassende maan.

Zelf de maan zien?

Gebruik een van deze apps om de maan te vinden of om te zien wanneer zij zichtbaar is. Of zie hier een overzicht van de maanstanden van deze maand.

Je kunt de maan van dichtbij zien op een van mijn openbare sterrenkijkavonden. Ik ben dan te vinden op in een stad in het midden van Nederland en iedereen kan gratis mijn telescoop gebruiken. Ik plan dat meestal tijdens een wassende of halve maan. Het met een telescoop bekijken van de kraters in het schaduwgebied van de maan is een gegarandeerd spektakel!

Op de hoogte blijven van de activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *