Ook in 2023 kun je in de nachten van 11 tot en met 14 augustus weer veel vallende sterren zien. Ze zijn afkomstig van de meteorenzwerm Perseïden. Hoe kun je ze zien?

Klap een comfortabele (lig)stoel uit in de tuin, ga liggen en richt je blik op het oneindige. De kans is groot dat je binnen tien minuten vallende sterren ziet: heldere en snel bewegende vuurvallen die vaak binnen een seconde weer doven.

Kijk het liefst naar het noordoosten, de richting van waaruit de Perseïden komen. Sommige vallende sterren zijn relatief klein en nog net te zien, andere zijn helder en lijken in de lucht uit elkaar te vallen in meerdere kleinere stukken. Dat verraadt dat het hier niet om echte sterren gaat. Gelukkig maar, een échte vallende ster zou een spectaculair gezicht zijn, maar de aarde en zijn bewoners zouden het niet overleven…

Vallende sterren van de Perseïden. De meteoren zijn samengevoegd in een foto. flickr.com, the very honest man via CC BY 2.0

Vallende sterren ontstaan als stenen of gruis die normaal gesproken door de ruimte zweven met tientallen kilometers per seconde de aardatmosfeer binnendringen en volledig verbranden. In feite kunnen vallende sterren op ieder moment plaatsvinden, maar ga vooral kijken tijdens meteorenregens zoals de Perseïden die iedere augustus plaatsvindt. De aarde beweegt dan door een ‘spoor’ van ruimtegruis van de komeet Swift-Tuttle.

Geen storende maan

Je kunt van te voren niet precies voorspellen waar en wanneer er een vallende ster valt. Maar de Perseïden hebben een ‘maximum’ waarop de kans het grootst is om de sterrenregen te zien. Dat maximum is op zondagmiddag 13 augustus (maar overdag zie je ze niet). Dit betekent dat de zaterdag- en zondagavond (en de nacht) de beste kansen opleveren voor vallende sterren. Maar kijk gerust óók op vrijdag- of maandagavond, de kans is kleiner maar ook dan vallen er sterren.

Een vallende ster van de Perseïden. De naam is afkomstig van het sterrenbeeld Perseus, waar de vallende sterren vandaan lijken te komen. flickr.com, John Fowler via CC BY 2.0

In 2023 zijn de vallende sterren goed de zien. Er is nauwelijks storende invloed van de maan. De Perseïdenzwerm kan tijdens het maximum in Nederland en België goed zijn voor wel 40 meteoren per uur. Ga dus zeker even buiten zitten of liggen.

Wil je regelmatig dit soort sterrenkijktips van mij ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Afbeelding bovenaan: Een vallende ster van de Perseïden. Wikimedia commons, Siarakduz via publiek domein

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *