Wat doen tientallen mensen eind september ’s avonds op een verder verlaten plein? Ze verkennen het universum! Ze zien planeten, de kraters op de maan en de sterren. Op 24 september 2023 organiseerde het Huiskamerplanetarium een openbare sterrenkijkavond in Nijmegen. Lees hier een korte terugblik in vijf vragen.

Was het druk? Zeker, zó druk dat er zich zelfs een rij vormde. De hele avond bleven er mensen komen, ik heb me geen seconde verveeld. In totaal had ik denk ik zo’n vijftig bezoekers.

Wie kwamen er op af? Gezinnen, ouderen, jongeren, het was een bonte verzameling mensen. De jongste bezoeker was niet ouder dan een jaar of vier, de oudste moet in de tachtig zijn geweest. Respect voor het oudere stel dat op de knieën ging om door mijn telescoop te kunnen kijken! Het is mooi om te zien dat het universum zowel jong als oud boeit. Ik zag ook verschillende mensen die er de vorige sterrenkijkavond waren.

Zomerdriehoek

Hoe was het weer? Het was de hele avond helder. Ik ben blij dat ik de sterrenkijkavond op het laatste moment naar deze zondag heb verzet. In de nacht zou het bewolkt raken, maar we hebben tot 23 uur alles kunnen zien. De temperatuur was aangenaam.

Wat kon je zien? De halfvolle maan maakte indruk en ook Saturnus was meteen zichtbaar. Het duurde tot ongeveer 22 uur voordat Jupiter tevoorschijn kwam achter het Valkhofmuseum. Ik heb geprobeerd om Uranus te vinden met de telescoop, maar dat lukte me niet. Verder zagen we twee keer het ruimtestation ISS overkomen en hoog boven ons was de mooie ‘zomerdriehoek’ van de sterren Wega, Deneb en Altair zien.

Wat ons wel een beetje parten speelde is dat de maan en de planeten laag stonden. Ze kwamen maar net boven de gebouwen uit.

Hoe waren de reacties? Vrijwel unaniem positief. Mensen waren onder de indruk van de kraters en bergen op maan en de planeten. OK, sómmigen hoopten volgens mij dat de planeten nog wat groter door de telescoop te zien waren. Helaas, daarvoor zou ik een Hubble- of James Webb-telescoop moeten hebben… Maar de maantjes van Jupiter zien, of de ringen van Saturnus (op een afstand van 1,3 miljard kilometer) blijft wat mij betreft magisch!

Meerdere malen bedankten mensen me voor het organiseren van deze avond. Jullie bedankt voor deze geslaagde avond!

Nieuwe kansen

Doe je dit vaker? Zeker! Op 21, 22, 23 óf 24 oktober sta ik met mijn telescoop op de Rijnkade in Arnhem. 20, 21, 22 óf 23 november ben ik in Utrecht. Ik plan de eerste maanden van het nieuwe jaar weer een Nijmeegse editie.

Wil je op de hoogte blijven van toekomstig openbare sterrenkijkavonden? Schijf je dan in voor de nieuwsbrief.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *