Ook in 2024 kun je in de avonden en nachten van 11 tot en met 13 augustus weer veel vallende sterren zien! Ze zijn onderdeel van de meteorenzwerm Perseïden. Lees hier vijf tips om ze te spotten (en een bonustip om ze vast te leggen met je mobiele telefoon).

Kies de goede nacht

De beste avond om Perseïden te zien is maandag 12 augustus. Rond 21 uur bereikt de meteorenzwerm zijn hoogtepunt en zijn er onder goede omstandigheden 40-55 vallende sterren per uur te zien. Ook tijdens de nacht van maandag op dinsdag zijn de kansen goed.

Maar kijk gerust óók zondagavond 11 augustus en dinsdagavond 13 augustus. De kans dat je wat ziet is lager, maar goed genoeg om een poging te wagen. Zelfs de nachten ervoor en erna zijn er nog Perseïden te spotten, hoewel de kansen afnemen als je verder van het hoogtepunt komt.

Vallende sterren van de Perseïden. De meteoren zijn samengevoegd in een foto. flickr.com, the very honest man via CC BY 2.0

Wacht tot het écht donker is

In augustus is het nog lang licht, op de 12e gaat de zon om 21:09 uur onder en dan schemert het nog een tijd. Ga het liefst kijken als het echt donker wordt, vanaf 22:30 uur. De maan gaat dan ook snel onder waardoor deze geen storend licht meer geeft.

Gebruik een comfortabele stoel

Ook op het hoogtepunt van de meteorenregen kan het best een paar minuten duren voordat je een vallende ster spot. Zorg er daarom voor dat je comfortabel ligt. Strijk neer in het gras of gebruik een ligstoel. Je houdt het zo veel langer vol (en ziet meer vallende sterren!). Ook heb je de volgende dag geen last van je nek…

Laat je ogen aan het donker wennen

Je ogen hebben even nodig om aan het donker te wennen. Dat merk je goed als uit een lichte omgeving het donker in stapt en geen hand voor ogen ziet. In de eerste minuten daarna zie je het beeld snel verbeteren, maar het kan wel 30 minuten duren voordat je ogen de maximale gevoeligheid bereiken. Vanaf dan zie je ook erg zwakke vallende sterren.

Kijk dus ook niet iedere halve minuut op je telefoon! Dit gaat ten koste van de lichtgevoeligheid van je ogen.

Een vallende ster van de Perseïden. De naam is afkomstig van het sterrenbeeld Perseus. flickr.com, John Fowler via CC BY 2.0

Kijk naar het noordoosten

Zorg ervoor dat je een zo groot mogelijk deel van de hemel ziet (dus blijf uit de buurt van bomen en hoge bebouwing). Richt je blik op sterrenbeeld Perseus in het noordoosten, uit die richting komen de vallende sterren namelijk. Je kunt het sterrenbeeld makkelijk vinden met een van deze apps.

Als je Perseus niet ziet richt je blik dan op Cassiopeia, het sterrenbeeld staat er pal boven en is erg herkenbaar. Het vormt een heldere ‘W’.

De Perseïden lijkt uit het sterrenbeeld Perseus te komen. Deze constellatie zit recht onder het heldere sterrenbeeld Cassiopeia aan de noordoostelijke hemel. Stellarium

Leg de vallende sterren vast met je mobiele telefoon

Je kunt vallende sterren fotograferen met je mobiele telefoon. Zorg ervoor dat je een houder of statief voor je telefoon hebt en maak de sluitertijd van de camera zo lang mogelijk. Hoe dat voor de iPhone gaat leg ik uit in de onderstaande video.

Wat zijn vallende sterren?

Vallende sterren zijn indrukwekkend om te zien, maar hoe ontstaan ze? Een vallende ster of meteoor is in feite een steentje of gruis dat normaal gesproken door de ruimte zweeft en met tientallen kilometers per seconde de aardatmosfeer binnendringt en verbrandt. Dit trekt razendsnel een lichtspoor aan de hemel.

In feite kunnen vallende sterren op ieder moment in het jaar plaatsvinden, maar tijdens meteorenregens zoals de Perseïden zijn er tientallen per uur te zien. De Perseïden ontstaan doordat de aarde iedere augustus door een ‘spoor’ van ruimtegruis van de komeet Swift-Tuttle beweegt.

Lees er hier meer over:

Wil je regelmatig sterrenkijktips ontvangen en op de hoogte blijven van mijn openbare sterrenkijkavonden? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bron
De meteorenzwerm Perseïden in augustus 2024 – hemel.waarnemen.com

Afbeelding bovenaan: Een vallende ster van de Perseïden. Wikimedia commons, Siarakduz via publiek domein


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *